Het traject
Paul Verhoeven is een telg van een binnenschippersfamilie. Hij werkt bij Brabo sinds 1975. Hij was eerst bootman, werd vervolgens loods en sinds een tiental jaar is hij verantwoordelijk voor de opleiding.
Paul Verhoeven: “Onze mensen halen eerst hun examen van bootman en kunnen enkele jaren later een opleiding volgen aan de Hogere Zeevaartschool. Tussentijds komen ze regelmatig oefenen in onze simulator. Daar gaan wij na of ze wel over de nodige vaardigheden beschikken om loods te worden.
Wanneer ze na acht jaar hun STCW-masteropleiding behalen, moeten ze nog gedurende een half jaar praktijklessen volgen. Tegelijk stomen wij ze klaar om voor een jury te verschijnen (via een theoretische opleiding: types schroeven, types roeren, aanlopen van schepen…).
Onze aspirant-loodsen maken in de praktijk ongeveer 350 loodsopdrachten mee en 2 keer 10 opdrachten met een ‘peterloods’. Als alles goed verloopt, zijn ze daarna klaar om toe te treden tot het loodsenkorps.
De loodsen beginnen met schepen vanaf 90 meter lengte en gaan dan stap voor stap over naar grotere schepen. Na 2 jaar loodsen ze schepen van 180 tot 220 meter. Op dat moment krijgen ze een bijkomende training op de simulator en gaan ze naar Polen voor een training ‘ship handling’. Na vijf jaar trekken ze naar Frankrijk (Port Revel) voor een ‘emergency course’. Die behelst alles wat er kan verkeerd gaan en hoe je moet reageren in noodsituaties.”
Pas na 13 jaar theorie en praktijk zijn onze loodsen klaar voor het grote werk.”
De simulator
Een uniek instrument voor interne opleidingen
Brabo leidt zijn loodsen op in een eigen state-of-the-art vaarsimulator. Die kan je vergelijken met een vliegtuigsimulator, maar in plaats van een cockpit simuleert hij de brug (360° full mission bridge) van een schip en ook een kleinere brug voor radaropleidingen. De parameters en bedieningen van allerlei schepen (van 50 tot 399 meter) die de Antwerpse haven aan doen, zitten in de simulator.
Een testlabo voor het aanlopen van nieuwe types schepen en aanlegsteiger.
Brabo stelt zijn simulator en opleidingscentrum ter beschikking van internationale partners in andere havens.
Daarnaast bestudeert Brabo in de simulator tal van projecten in opdracht van de haven van Antwerpen, terminals, rederijen…: nieuwe aanlopen van schepen, nieuwe types van schepen, nieuwe aanlegsteigers… Dit behelst de voorstudie, het uittesten en bekijken van de impact.