Loodsen en aanmeren is teamwerk
Ambitieuze bootmannen die dat wensen, kunnen bij Brabo doorgroeien tot havenloods… en als het een beetje meezit zelfs tot directielid! Een unieke aanpak met tal van voordelen voor alle betrokken partijen binnen de onderneming, maar ook voor de haven in de breedste zin.
Iedereen krijgt kansen bij Brabo om te beginnen, ook zonder voorafgaande maritieme opleiding. Als bootman komen ze terecht in de fascinerende wereld van de haven met praktijkgerichte opleidingen en carrièremogelijkheden.
De job van…
Een bootman: schepen veilig aan- en afmeren.
Het werk van een bootman bestaat in essentie uit het vlot en veilig aan- en afmeren van schepen. Met behulp van aangepaste motorboten en winchwagens nemen zij de meertouwen aan van de scheepsbemanning en zorgen zij ervoor dat het schip veilig vast- of losgemaakt wordt. Een goed team van bootmannen zorgt ervoor dat de loods en de kapitein hun werk zonder zorgen kunnen uitvoeren en dat het schip zonder averij langszij wordt gehieuwd: het zijn ervaren vaklui, het komt in orde.
De job van loods: schepen veilig van sluis naar ligplaats en terug brengen.
In theorie adviseert de loods de kapitein om zijn schip veilig van de sluis naar de aanlegplaats of omgekeerd te brengen. In de praktijk stuurt de loods de manoeuvres aan. Zeekapiteins kunnen navigeren op zee, maar het manoeuvreren is in elke haven anders. Daarvoor hebben ze bijstand nodig van iemand met kennis van de lokale situatie. Iemand die ook de taal spreekt van de sluiswachters, de brugwachters, de kapiteins van de sleepboten en binnenvaartschepen enz.
Het resultaat is groter dan de som van de delen.
Aanmeren is teamwerk. Het is een grote meerwaarde dat het Brabo-team bestaat uit zowel de bootmannen als de loods. Iedereen kent iedereen. Dat leidt tot meer wederzijds begrip, vertrouwen en een respectvolle samenwerking. Als voormalige bootman weet de loods waar het om gaat bij het aanmeren.